ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου & γόνατος


Εμπιστευθείτε τον ορθοπεδικό χειρουργό Στυλιανό Χαϊδεμενάκη, στη Λάρισα, για επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής και την επιτυχή αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος.

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για δευτεροπαθή πάθηση, που προκαλείται από τη διαταραχή της αρμονικής σχέσης μεταξύ κεφαλής μηριαίου και κοτύλης, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις ανομοιόμορφης φόρτισης λόγω δυσπλασικών ανωμαλιών, αλλοίωσης του αρθρικού χόνδρου της κεφαλής ή της κοτύλης και βλάβης του υποχόνδριου οστού της μηριαίας κεφαλής, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του χόνδρου.

Βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος αρχικά εμφανίζεται κατά την κούραση, με την εξέλιξη όμως της πάθησης εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Μάλιστα, σε προχωρημένα στάδια, ο πόνος συνοδεύεται από δυσκολία βάδισης και χωλότητα (εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα, στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού ή το γόνατο).

Η θεραπεία είναι συντηρητική και χειρουργική

Η συντηρητική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται κυρίως στα αρχικά στάδια, περιλαμβάνει ξεκούραση, βάδιση με μπαστούνι ή πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη και φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική και αφορά στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή στην αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή κεφαλή μηριαίου και κοτύλη κεραμική ή από πλαστικό. Η χειρουργική θεραπεία έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να κινηθεί άμεσα, ειδικότερα με τη μέθοδο AMIS.

Μέθοδος AMIS

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Ατραυματική μέθοδος
  • Μη διατομή μυών
   • Διατήρηση του θυλάκου της άρθρωσης
    • Μειωμένος κίνδυνος εξαρθρήματος
     • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
      • Μικρότερη παραμονή στην κλινική
       • Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζεται συνήθως σε παχύσαρκες γυναίκες άνω των 60 ετών. Η πάθηση αρχίζει από εκφυλιστικές αλλοιώσεις του έσω μηνίσκου, οι οποίες εκτείνονται στο έσω διαμέρισμα του γόνατος. Αρχικά εμφανίζεται διόγκωση του υποδόριου ιστού και ευαισθησία στην πίεση. Συχνά υπάρχει υγρό στο γόνατο και πόνος, ιδίως, τη νύχτα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη φθορά των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης.

Η θεραπεία είναι συντηρητική και χειρουργική

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, βάδιση με πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη, ενδοαρθρική ένεση, παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Όταν η φθορά επιδεινώνεται, η θεραπεία είναι χειρουργική. Σε νεαρότερα ηλικιακά άτομα κάτω των 60 ετών γίνεται υψηλή οστεοτομία της κνήμης. Σε άτομα άνω των 60 ετών γίνεται ολική αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών μηρού και κνήμης, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς

Επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Τραυματιολόγος, Στυλιανό Χαϊδεμενάκη, στη Λάρισα.